Bakeliet producten

Bakeliet is de allereerste synthetische plastic “phenol formaldehyde” wat ontdekt werd door de Vlaamse chemicus Leo Hendrik Arthur Baekeland (1863-1944) tijdens zijn werk in New York rond 1907.

Phenol Formaldehyde werd in 1909 gepatenteerd en bekend als het verwarm en pers patent.
In zijn patent beschreef Baekeland hoe een phenol hars, op basis van eenvoudige componenten (fenol en Formaldehyde) omgezet kon worden tot een chemisch inert, vormvast, temperatuur bestendig product, dat hij bakeliet noemde. Hij beschreef niet alleen hoe dit hars, maar ook hoe afgeleide producten moesten gemaakt worden. Tegelijk gaf hij aan welke techniek noodzakelijk was om een commercieel, technisch hoogwaardig thermo hardend product te verkrijgen, iets waar vorige ontwikkelaars van phenol hars niet in geslaagd waren. Bij thermoharders word het materiaal steeds harder naarmate de temperatuur stijgt. Deze onomkeerbare chemische verandering leid tot de vorming van en vast product, dat niet meer kan verwerken onder invloed van warmte.

In 1910 richtte  hij de General Bakelite Company op, het nieuwe product genaamd Bakeliet werd een enorm succes, al snel veroverde het de wereld en werd het materiaal van 1001 toepassingen met uitgebreide mogelijkheden voor industrie en huis. Het maakte een constante kwaliteit in massa productie mogelijk.

50011 Jumo Classic Bureaulamp zwart & wit

Bakeliet in de volksmond

Bakeliet is tegenwoordig een algemeen gebruikte uitdrukking geworden om diverse soorten plastics te omschrijven, antiek handelaren en verzamelaars gebruiken het woord bakeliet om het donkere gemarmerde bruine plastic aan te duiden, phenol om de meer gekleurde, transparante en andere plastics aan te duiden.
Dit is technisch gezien niet juist en absoluut niet correct maar het werkt wereld wijd op deze manier.

Bakeliet was niet de allereerste kunststof, in de late jaren 1800 had men al celluloid, een semi synthetisch plastic wat kamfer in poedervorm bevatte, met als grootste nadeel dat het enorm brandbaar was.

 

Enkele andere vroege kunststoffen zijn:

Caseine, Celluliod, Ebonite, Melamine, Catalin, Plaskon,

Ook een prachtig bakeliet product in huis?